<  NIEUWS
Congestie door sterke groei haven Rotterdam
8 november 2017

De Rotterdamse haven doet het goed. In de eerste negen maanden van 2017 is de containeroverslag sterk gegroeid. Maar deze groei lijkt ook structurele congestieproblemen voor de binnenvaart met zich mee te brengen.

De congestie in de Rotterdamse haven kent meerdere oorzaken. De containeroverslag is flink gestegen, containerschepen worden steeds groter wat hoge pieken bij de afhandeling met zich meebrengt en de dienstregeling minder betrouwbaar. Tenslotte krijgen zeeschepen voorrang aan de kade, omdat zij betalen voor een plek aan de kade en binnenvaartschepen niet.

Dagelijks lopen deepsea containerterminals € 80.000,- vertragingsschade op door de congestieproblemen. Dit blijkt uit een position paper die binnenvaartorganisatie LINC en belangenorganisatie Evofenedex gezamenlijk hebben opgesteld voor het rond-de-tafel overleg van vorige week onder leiding van het havenbedrijf plaatsvindt.

Om de problemen van de binnenvaart in kaart te brengen heeft belangenorganisatie Evofenedex een meldpunt ingesteld. Uit de meldingen is gebleken dat 70% van handels- en productiebedrijven in Nederland overweegt uit te wijken naar wegvervoer.