<  NIEUWS
Consequenties drugsvondst MSC schip
5 juli 2019

Nadat dit jaar voor de tweede keer een groot volume illegale drugs is aangetroffen aan boord van een MSC schip, heeft de Amerikaanse douane hun C-TPAT status tijdelijk ingetrokken.

Het besluit volgde nadat op 24 juni een grote hoeveelheid cocaïne aan boord van de MSC Guyane werd onderschept in de haven van Philadelpha door de Amerikaanse autoriteiten , waarbij ook 2 bemanningsleden zijn gearresteerd.

Het Customs Trade Partnership Against Terrorism’ C-TPAT certificaat is vergelijkbaar met het Europese AEO-certificaat. Houders van het C-TPAT certificaat ontvangen voordelen als voorrang bij douanecontroles en snellere vrijgave van door de douane voor controle geblokkeerde zendingen. In ruil hiervoor dienen houders van het certificaat aan de Amerikaanse douane vrijwillig mee te werken aan risicobeoordeling, auditing en aanscherping van hun faciliteiten en toeleveringsketen tegen terroristen en criminele activiteiten.

In een verklaring heeft MSC aangegeven dat ze slechts een minimale verstoring verwachten als gevolg van het tijdelijk intrekken van het certificaat. De rederij stelt dat het ze niet is beperkt in het zakendoen of geschorst is om actief te zijn op de Amerikaanse markt. U hoeft daarom niet te vrezen voor vertragingen van uw zending via MSC. Het certificaat is ingetrokken voor de duur van 90 dagen.

Uiteraard houdt Jordex de stand van zaken nauwkeurig in de gaten en voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Noord-Amerika specialist Roderik van Rosse.