<  NIEUWS
DAP of DDP Incoterm?
13 maart 2019

Kiest u bij het verzenden van goederen voor de DAP of DDP voorwaarden? Hoewel de term maar één letter verschilt en de voorwaarden nauw op elkaar aansluiten, is er een belangrijk verschil waarvan u op de hoogte moet zijn!

Bij DDP (Deliverd Duty Paid) is de verkoper verantwoordelijk voor het afleveren van de goederen op het genoemde adres in het land van de koper. Dat houdt in dat de verkoper de kosten van het transport volledig draagt, inclusief de kosten voor de douane afhandeling en de douanerechten, accijnzen en B.T.W.

Er is echter een belangrijk verschil tussen de Incoterms DDP en DAP (deze worden vaak met elkaar worden verward). Bij DAP (Deliverd At Place) is de verkoper namelijk eveneens verantwoordelijk voor (de kosten van) het afleveren van de goederen op het genoemde adres in het land van de koper, echter in dit geval is de koper zelf verantwoordelijk voor (de kosten van) de douane afhandeling inclusief alle douanerechten, accijnzen en B.T.W.

Op het moment dat de goederen klaar zijn om door de koper te worden gelost, worden de risico’s overgedragen van de verkoper naar de koper.

Hoewel u zult denken dat deze twee Incoterms tot hier wel genoeg overeenkomsten hebben, kan ik u vertellen dat er nog meer zijn. Beide Incoterms zijn namelijk van toepassing op elke wijze van vervoer en kunnen gebruikt worden voor zowel import als export.

Ons team heeft de praktische kennis in huis. Zo adviseren wij graag welke Incoterms je het beste kunt toepassen.

Wilt u alle Incoterms in één overzicht samen met de containerafmetingen en de meest voorkomende afkortingen in een handig overzicht? Vraag dan de Jordex Shipping Facts aan!