<  NIEUWS
De 20 rijkste landen van Afrika
27 februari 2019

Afrika is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het continent heeft maar liefst 30% van de wereldwijde minerale reserves in handen. Helaas weerspiegelt dit niet de staat van de Afrikaanse economie. Maar weinig landen kunnen de hulpbronnen optimaal benutten. De belangrijkste redenen zijn politieke instabiliteit en onvoldoende technologische ontwikkeling.

Op basis van het bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking en de koopkrachtpariteit (PPP) heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lijst samengesteld van Afrika’s rijkste landen vanaf 2019. Het BBP per hoofd van de bevolking is een maatstaf voor de economische productie van een land gedeeld door de totale bevolking. Koopkrachtpariteit (PPP) is een maat voor verschillen in prijsniveau tussen landen op basis van valutawaarden.

In de top-3 staan kleine landen met een lage bevolkingsdichtheid. Met een BBP van $40.718 is Equatoriaal-Guinea vanaf 2019 het rijkste land van Afrika, gevolgd door de Seychellen $27.117 en Mauritius $20.085. De Centraal-Afrikaanse Republiek is met $681 het armst.

Equatoriaal-Guinea is een van Afrika’s rijkste olieland en maakt hier goed gebruik van. De Seychellen en Mauritius hebben hun plek te danken aan hun ligging in de Indische Oceaan. De eilanden trekken veel toerisme aan.