<  NIEUWS
De noodzaak van het EORI-nummer
13 mei 2019

Bij het importeren of exporteren van of naar een land buiten de Europese Unie, heeft u te maken met het EORI-nummer. In de praktijk blijkt echter nog veel onwetendheid te zijn over het gebruik van het nummer. Wij brengen u op de hoogte!

EORI staat voor ‘Economic Operators Registration and Identification number’, het nummer waarmee alle marktdeelnemers worden geïdentificeerd door de douane in alle lidstaten. Bij alle douanetransacties en -activiteiten in de EU, dient u het nummer, bestaande uit een landcode gevolgd door een unieke code, aan te kunnen tonen.

Bij het doen van een aangifte of andere formaliteiten zijn wij verplicht om alle partijen uit het logistieke proces te identificeren. Indien wij uw douaneafhandeling verzorgen, is het van belang dat wij uw EORI-nummer daarom bij de boeking ontvangen. Ook voor het aanvragen van een douanevergunning en de AEO-status is het EORI-nummer verplicht.

Naast dat het EORI-nummer verplicht is, biedt het ook voordelen voor bedrijven. Het nummer stelt meer informatie bloot over de goederen, wat bij een fysieke controle door de douane in het voordeel werkt. Indien het nummer ontbreekt, is de douane namelijk afhankelijk van verkregen informatie. Ontbreken er gegevens, dan zal een zending eerder in aanmerking komen voor een controle. Extra administratieve handelingen, vertraging en mogelijk extra kosten, kunnen hiervan gevolgen zijn.