<  NIEUWS
Directe spoordienst tussen Venlo en China volgend jaar een feit
18 december 2019

Tijdens de Zijderoute Conferentie kwamen 300 branchepartijen bijeen om de laatste ontwikkelingen van de directe spoordienst tussen Venlo en China te bespreken. Wij vertellen u vanaf wanneer de nieuwe dienst twee keer per week zal gaan rijden tussen China en Nederland.

Op 20 juni 2020 wordt de directe spoordienst op de Nieuwe Zijderoute gelanceerd, die Venlo verbindt met het Chinese Xi’an. De nieuwe route wordt ook wel de Middle Corridor genoemd, welke niet als makkelijkste route wordt bestempeld.

De nieuwe dienst is namelijk een intermodale route. Met het Chinese Xi’an als vertrekpunt wordt de route per trein via Kazachstan afgelegd naar de haven van Aktau, waar de containers worden overgeladen op een schip. Via de Kaspische Zee wordt de route per schip vervolgd tot de haven van Baku in Azerbeidzjan, waar de vracht weer wordt overgeladen op de trein. Over het spoor wordt de weg via Turkije naar Europa vervolgd, tot aan Venlo.

Dat de nieuwe dienst het Russisch grondgebied vermijdt, ten opzichte van de oorspronkelijke Nieuwe Zijderoute, betekent dat deze niet onderhevig is aan de politieke risico’s en de gevolgen die het land met zich meebrengt. Hierdoor wordt de Middle Corridor ook wel de veiligere route genoemd.

Naast dat de wens er is om de nieuwe dienst op langere termijn dagelijks te laten rijden, staan er nog meer ontwikkelingen op de planning. Cabooter Group, de exploitant van de terminal in Venlo, wenst de nieuwe service ook uit te breiden naar het Wuhan en Zhenzhou in China.

In China werkt de Cabooter Group samen met het China Investment Promotion Agency (CIPA) en het openbare ontwikkelingsbedrijf LIOF van de provincie Limburg in Nederland. Venlo zal door CIPA worden gepromoot als toegang tot de Europese markt en andersom om de handel tussen China en Europa te bevorderen.