<  NIEUWS
Douaneprocedure export België gewijzigd
11 oktober 2019

Vanaf 15 oktober a.s. wordt de douaneprocedure voor alle export lading vanuit Antwerpen en Zeebrugge aangepast. Het is dan verplicht om het douanedocument uiterlijk 24 uur voor aankomst van het schip in de betreffende haven te registreren via de E-desk. De pre-registratie zal de douane in staat stellen om de lading die bij de haven van uitgang is aangeleverd voorafgaand aan het laden aan boord van een schip te screenen.

Zonder tijdige pre-registratie wordt de zending geblokkeerd en kan niet op de geplande afvaart vertrekken met alle nadelige (financiële) gevolgen van dien. Daarnaast kan de Belgische douane boetes toekennen van Eur. 7500 per overtreding (volgens onze meest recente informatie). Alle gevolgen en kosten (zoals storage, quayrent, D & D e.d.) die ontstaan als gevolg van ontbrekende, correcte documentenregistratie in de E-desk, zijn voor rekening van de merchant (afladers).

De kennisgeving verwijst naar de haven van Antwerpen, maar hetzelfde geldt voor de haven van Zeebrugge. Houd er ook rekening mee dat op de douaneaangifte ten uitvoer de Office of Exit  Antwerpen BE101000 of Zeebrugge BE343000 vermeld dient te worden, afhankelijk van de laadhaven.

Via deze link kan registratie en upload van documenten worden gedaan voor zendingen ex Antwerpen en Zeebrugge. Een volledige gebruikershandleiding is te vinden in het helpmenu zodra u bent ingelogd.

Naast pre-registratie via de E-desk moet u er rekening mee houden dat lokale rederijkantoren sinds 30 september 2019 het douane-exportmanifest indienen bij de douane – Office at Exit. Containernummers die aan de douane worden doorgegeven, zijn gebaseerd op de B/L registratie tie in het Iris2 / Iris4-systeem en de douane cross-checkt de informatie die bij Exit wordt ontvangen.