<  NIEUWS
Extra toeslag voor nieuwe zwavelnorm 2020
3 oktober 2018

Vanaf januari 2020 gelden nieuwe regels voor het toegestane zwavelgehalte in brandstof voor scheepvaart. Ondanks dat dit nog een tijd duurt, hebben rederijen aangekondigd al per 2019 een nieuwe bunkertoeslag in te voeren.

Het huidige toegestane zwavelgehalte is 3,5%. In 2020 moet dit teruggebracht zijn naar 0,5%. Dit zal de uitstoot van zwavel door scheepvaart met 80% verminderen. Naar verwachting gaat dit de containerscheepvaart 15 miljard dollar extra per jaar kosten.

Om aan de nieuwe norm van de International Maritime Organization (IMO) te voldoen, kunnen schepen uitstoot beperkende systemen installeren of overstappen op andere brandstof. Er kan gekozen worden om scrubbers (rookgasreiniger) te installeren, laagzwavelige brandstof te bunkeren of over te stappen op LNG, dat geen zwavel bevat.

“De ingangsdatum van de nieuwe zwavellimiet is een mijlpaal voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. Het geeft een duidelijk signaal dat de scheepvaart vastberaden is om aan zijn milieuverplichtingen te voldoen. Focus van de IMO en de sector moeten nu liggen op de consistente, wereldwijde implementatie van de nieuwe limiet”, aldus secretaris-generaal Kitack Lim van de IMO.

Alle keuzes brengen veel extra kosten met zich mee. Enkele rederijen hebben daarom aangekondigd deze uitgaven per 2019 door te belasten aan klanten, zodat klanten kunnen wennen aan de hogere prijzen.