<  NIEUWS
Gevolgen impact coronavirus
13 februari 2020

Hoewel bedrijven en fabrieken in China het werk deze week weer zouden oppakken, maakt elke lokale overheid haar eigen beleid. De impact van het coronavirus op de logistieke sector wordt steeds meer merkbaar.

Zeevracht

Ondanks dat de terminals van de mainports operationeel zijn, werken nog veel mensen vanuit huis. Tevens zijn er problemen met het lokale wegvervoer wegens een tekort aan personeel.

Naast dat de scheepscapaciteit in februari en maart schaarser is door de blank sailings, zijn er daarbovenop de afgelopen maand 21 afvaarten op de trans-Pacifische route en tien tussen Azië en Europa geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus. Deze extra gecancelde diensten door het coronavirus zijn bij elkaar goed voor 350.000 TEU. Analistenbureau Alphaliner constateert een daling van twintig procent van het aantal containerschepen dat belangrijke havens in China aandoet, met een wekelijks omzetverlies van 300 tot 350 miljoen dollar.

Luchtvracht

Wie goederen met spoed naar China wil vervoeren per vliegtuig, kan aanzienlijke hogere tarieven verwachten. Aangezien meer dan de helft van de vluchten van en naar China zijn geschrapt vanuit Europa, is de ruimte zeer beperkt. Luchtvaartmaatschappijen hebben tarieven verhoogd met 400 tot 600 procent.

Spoorvervoer

Het spoorvervoer vanuit Wuhan ligt nog steeds plat. Hoewel de eerste treinen vanuit andere provincies aankomend weekend weer zullen vertrekken, is de kans groot dat deze vertraging oplopen, omdat alle belangrijke noord-zuid en west-oost verbindingen in China via Wuhan lopen. Ook wordt aangekondigd dat treinen pas akkoord krijgen voor vertrek als deze 90 procent zijn beladen. Aangezien de productie in China zo’n drie weken heeft stilgelegen, kan dit voor oponthoud zorgen.

Transportverzekering

Gevolgkosten ontstaan door het coronavirus worden niet gedekt door een transportverzekering. Een transportverzekering dekt slechts de materiële schade aan de goederen door een verzekerd gevaar. Neem voor meer informatie contact op met uw Jordex contactpersoon.