<  NIEUWS
Goederenoverslag blijft doorgaan tijdens coronacrisis
19 maart 2020

De logistieke sector werkt keihard om ervoor te zorgen dat de keten optimaal blijft presteren. Juist nu!

In China is de productie momenteel weer op gang gekomen, waardoor de export zich herstelt. Containerschepen varen weer beladen richting Europa, vrachtvliegtuigen hebben extra slots op Schiphol en de Zijderoute wordt optimaal gebruikt.

De komende weken wordt er een ladingpiek verwacht. Na het wekenlang stilliggen van de productie, moeten voorraden weer aangevuld worden. Chinese fabrieken zijn bezig aan een inhaalslag.

China lijkt langzaam op te krabbelen, intussen legt het coronavirus het openbare leven in delen van Europa en de VS plat. Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de vijfentwintig andere landen in de Schengenzone toegelaten en eerder kondigde Trump al aan dat al het personenverkeer vanuit Europa is stilgelegd.

De goederenoverslag gaat onverminderd door. De logistieke dienstverlening is de motor van de maatschappij. De maatregelen in de VS zijn dan ook niet van toepassing op het vrachtverkeer en in de EU zijn chauffeurs uitgezonderd van het in- en uitreisverbod.

Door de snel veranderende maatregelen die in ons land en de landen van de EU worden genomen, zien wij vertragingen voor trucks bij grenscontroles. Treinen en barges ondervinden hier vooralsnog geen hinder van en zijn dus een goed alternatief.

Ondanks dat de goederenoverslag doorgaat, zien we dat de productie in Nederland een kleine achterstand begint op te lopen. De productie wordt gestopt omdat er onvoldoende beschikbaar personeel en materiaal is.

Wereldwijd is er een enorme equipment imbalance doordat de productie in China wekenlang op zijn gat heeft gelegen. Ondanks dat deze nu weer op gang is gekomen, duurt het nog weken voordat de schepen in Nederland aankomen met de benodigde (reefer) containers. De ruimte vanuit Europa is daardoor beperkt en rederijen hebben daarom een toeslag aangekondigd.

Als expediteur monitoren wij voortdurend de situatie en zijn wij altijd op zoek naar alternatieven. We adviseren graag in deze veelbewogen periode en blijven juist nu ook optimaal presteren!