<  NIEUWS
Groeimarkt van formaat
30 september 2020

Tweehonderd miljoen inwoners en een nieuwe mijlpaal in de Nigeriaanse transportgeschiedenis. Als toekomstig derde grootste land op aarde is Nigeria een groeimarkt van formaat, als we naar de verwachte bevolkingsgroei kijken.

De Maersk Stadelhorn maakte afgelopen maand geschiedenis in Onne Port. De groen-witte vlag wapperde op de West Africa Container Terminal, toen de containerreus van 10.000 TEU de haven binnen voer.

Grote scheepvaartbedrijven hebben een tandje bijgezet de afgelopen jaren. Het zal niet de laatste containerreus zijn die Nigeria aan doet als we de rekenmeesters van de Verenigde Naties mogen geloven. Na China en India is Nigeria in 2050 volgens hen het land met de meeste inwoners ter wereld.

Hoewel 75 procent van het Afrikaanse scheepvaartverkeer voorheen Europa aandeed, gaat het merendeel tegenwoordig naar het oosten. Dat heeft er grotendeels mee te maken doordat er veel Chinees geld in de Afrikaanse infrastructuur zit. Zo is China Merchants samen met Bolloré eigenaar van Tin Can Island, één van de containerterminals van Lagos. Daarnaast investeert het land in de aanleg van (spoor-)wegen en haventerminals met het doel aanvoerroutes van Afrikaanse grondstoffen te creëren voor de Chinese markt.

Desondanks hebben ook Europese bedrijven nog veel in te brengen. Zo hebben de Denen van het Maersk-concern veel geïnvesteerd in de haveninfrastructuur van Onne Port in Nigeria en Tema Port in Ghana. Naast de verrijking in de overslagcapaciteiten, het moderniseren van (computer)systemen en de verrijking van 1.400 reeferaansluitingen, hebben zij de uitbreidingsoperatie om plek voor twee containerreuzen naast elkaar te creëren, gefinancierd.

Deze ontwikkelingen maken Onne Port een goed alternatief voor de grootste haven van Nigeria, Lagos. Naast de bestaande terminals is Nigeria binnenkort ook weer een terminal rijker met Lekki, die goed is voor een capaciteit van 2,5 miljoen TEU en medio 2022 operationeel moet zijn.