<  NIEUWS
Halal certificering Verenigde Arabische Emiraten
14 december 2017

Afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in de wereldwijde handel van halal voedsel. Maar wat zijn nu eigenlijk precies halal producten en welke regels gelden hiervoor in de VAE?

Wereldwijd stijgt de vraag naar halal producten tot 2019 met 10,8 % per jaar. De Golfstaten zijn goed voor de import van 78% van de halal producten. Van de halal producten in de Verenigde Arabische Emiraten wordt maar liefst 96,8% vanuit Europa geïmporteerd.

Halal betekent toegestaan, wettelijk en non-halal, dus verboden volgens de islamitische wet. Non-halal wordt ook wel eens haram genoemd. Haram is alles wat sporen of onderdelen van varken bevat, geslacht vlees op een niet islamitische manier of de aanwezigheid van alcohol in producten.

Wanneer producten halal zijn mag het dus niets van het bovenstaande bevatten. Halal vlees moet volgens islamitische principes geslacht worden en verwerkt worden in hiervoor toegestane machines. In de Verenigde Arabische Emiraten wordt er streng gecontroleerd op het gehele halal proces; van de slachtmethode tot de vestiging, gebruikte chemicaliën en verpakking.

Halal certificaten moeten worden afgegeven in het land van oorsprong. De instelling moet geregistreerd staan bij het ESMA (Emirates Standardization and Metrology Authority). Indien het land van oorsprong geen geregistreerde instelling heeft dan kan het halal certificaat in een buurland opgemaakt worden.

Er zijn uitzonderingen in de VAE op het bedwelmen van vee voor het slachten voor bepaalde diersoorten. Dit staat tevens ook nog ter discussie aangezien sommige gewenste methodes niet worden toegepast in West-Europa.

Wat zijn uw ervaringen in het verkrijgen van Halal certificatie voor uw producten?