<  NIEUWS
King Abdullah Port of Jeddah Port?
13 februari 2020

Jeddah Port is de bekendste haven van Saoedi-Arabië, maar de 95 km noordelijker gelegen King Abdullah Port wint het steeds vaker op populariteit. Het was in 2018 zelfs de twee na snelst groeiende haven ter wereld.

De haven van Jeddah is de afgelopen jaren flink gegroeid. Door het gebrek aan ruimte om uit te breiden, kan het stijgend aantal containers niet altijd even snel verwerkt worden. Omdat de haven aan de rand van de stad ligt, moeten trucks bij voor- of natransport dwars door de stad rijden. Dit zorgt voor veel verkeershinder.

De andere Saoudi-Arabische haven King Abdullah Port heeft daarentegen wel ruimte om te groeien en beschikt over aantrekkelijke faciliteiten. Deze haven is 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend, ook voor trucks. Het heeft lagere afhandelingskosten, voert direct bij aankomst de x-ray van containers uit en heeft een simpel concept voor de inklaring.

Met de komst van 28 nieuwe kranen is de jaarlijkse capaciteit van King Abdullah dit jaar verhoogd tot vijf miljoen TEU. Deze ontwikkeling is onderdeel van de terminaluitbreiding die in februari 2019 met National Container Terminal werd ondertekend. Zodra het hele project is voltooid, kan King Abdullah Port jaarlijks 20 miljoen TEU verwerken.

Vanuit onder andere de West-Europese steden Rotterdam, Antwerpen en Hamburg worden er directe routes aangeboden naar King Abdullah Port. Vanuit Rotterdam is deze haven binnen 16 dagen te bereiken en vanuit Antwerpen in 14 dagen.