Geplaatst op:

Koolstofheffing op ingevoerde producten

Om bij te dragen aan de ambitieuze klimaatinspanning van Europa is koolstofheffing op ingevoerde goederen van toepassing. Produceren in een derde land is daardoor niet aantrekkelijker.

In de EU moeten bedrijven zich houden aan strenge regels voor CO2-uitstoot, terwijl dit in andere landen niet het geval is. Om koolstoflekkage te voorkomen, oftewel het verplaatsen van het produceren van goederen naar landen met mindere klimaatambities, wordt de koolstofheffing; Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) ingezet.

Het CBAM zal geleidelijk ingevoerd worden. De eerste fase begint op 1 oktober 2023, voor importeurs geldt dan alleen rapportageplicht. Vanaf 2026 volgt dan de geleidelijke invoering van het koolstofmechanisme. In eerste instantie zal het van toepassing zijn op een beperkt aantal goederensoorten: waterstof, ijzer en staal, elektriciteit, cement, meststoffen en aluminium.

29 september 2023

JIT: Just in Time

Onze import afdeling is vanaf begin dit jaar operationeel. Sinds 1 september heeft onze export afdeling ook de volledige overstap gemaakt.

29 september 2023

Nieuwe stagiaires bij Jordex

Als erkend leerbedrijf bieden wij jaarlijks diverse stageplaatsen met doorgroeimogelijkheden aan. Vorige maand zijn er zeven begonnen.

19 september 2023

Terminals sluiten vanwege weersomstandigheden

Vanwege de harde wind hebben nagenoeg alle terminals in de Rotterdamse haven hun werkzaamheden stilgelegd.

15 september 2023

Blank sailings rondom Golden Week

China en Hong Kong vieren van 1-7 oktober Golden Week. Bedrijven zijn gesloten, de export plat stil en afvaarten worden geschrapt.

30 augustus 2023

Countdown tot de Wereldhavendagen 2023

Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland trekt niet alleen honderdduizenden bezoekers, maar ook Jordex!

30 augustus 2023

MSC en Maersk stoppen eerder dan verwacht met 2M-alliantie

Begin dit jaar kondigden MSC en Maersk aan een punt te zetten achter hun samenwerking. Op papier zou dit in 2025 zijn, in praktijk is dit deels al een feit.

30 augustus 2023

Uitbreiding team Jordex: Felicia, Robin en Bradley

Ons team is uitgebreid met drie nieuwe jonge collega’s. Robin Grootendorst, Felicia Klaassen en Bradley Lammeren.

29 augustus 2023

Registratie exportdocument verplicht

Sinds dit jaar is het bij alle Rotterdamse terminals verplicht om voor het inleveren van een container het exportdocument te registreren via Portbase.

Wij gebruiken cookies. Learn more