<  NIEUWS
Oh oh Iran
21 juni 2018

Los van het verlossende eigen goal van Marokko waardoor Iran de eerste wedstrijd van het WK won, is er voor Iran op het moment weinig te juichen. De beslissing van Trump heeft grote impact op de economie.

Door het besluit van Trump om de JCPOA deal te verbreken zullen de Amerikaanse sancties op Iran weer van kracht worden. Dit is met name nadelig voor de bedrijven die graag handel willen drijven met Iran.

Afhankelijk van de sector, zullen de sancties in 90 tot 180 dagen na deze beslissing van kracht gaan. Voor Nederlandse bedrijven die niets te maken hebben met de Verenigde Staten, zijn de sancties in principe niet direct van toepassing. De Nederlandse en Europese wet geldt dan boven de wet uit de Verenigde Staten.

Echter reikt de wetgeving uit de Verenigde Staten ver buiten het land. De begrippen VS persons en VS elements hebben namelijk niet alleen betrekking op zaken in de VS, maar ook op VS personen en elements die op dat moment buiten de VS plaatsvinden. Denk hierbij aan kennisuitwisseling of VS onderdelen die in een Nederlandse machine zitten. Personen en goederen van buiten de VS die met Iran te maken hebben gehad en zich op dat moment in VS begeven vallen onder de VS wetgeving.

Voor diverse rederijen is dit de reden geweest om te stoppen met de dienst naar Iran, waardoor de transportmogelijkheden beperkter zijn. Toch blijven er afhankelijk van uw product en bedrijfsvoering nog zeker mogelijkheden. Van groot belang is dat u eerst kijkt wat de mogelijkheden zijn. Heeft u vragen over uw transport naar Iran, aarzel dan niet om contact op te nemen.