<  NIEUWS
Onrust dankzij Trumps Iran-besluit
14 mei 2018

Donald Trump heeft vorige week een streep gezet door het nucleaire akkoord met Iran. De waardering rondom het Iran-besluit is wereldwijd laag en de strenge economische Amerikaanse sancties zullen weer van kracht worden.

Met steun van de wereldmachten Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en China sloot oud-president Barack Obama in 2015 de Iraanse deal. Aangezien de deal moest voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt, sloot de Europese Unie zich hier ook bij aan voor de veiligheid in Europa.

Het besluit van Trump wordt wereldwijd betreurd, met uitzondering van Amerika’s bondgenoten in het Midden-Oosten uit Saudi-Arabië, Egypte en Israël. Zij juichen Trumps beslissing juist toe. In reactie op het Iran-besluit worden de voorbereidingen in Teheran getroffen om het nucleaire programma te hervatten.

Naast dat het besluit de Nederlandse veiligheid aangaat, heeft het ook zorgwekkende economische gevolgen voor Nederland. De handel tussen Nederland en de Islamitische Republiek bevond zich net in de herstellende fase sinds 2015.

Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië komen morgen bijeen in Brussel. Samen doen zij er alles aan om de atoomdeal in leven te houden.