<  NIEUWS
Peru snelst groeiende economie
3 mei 2017

Ondanks de El Niño ramp blijft Peru met een verwachte economische groei van 3,7% het komende jaar de snelst groeiende economie van Zuid-Amerika. Dit blijkt uit een verslag van de Wereldbank.

De afgelopen jaren is Peru dankzij haar open economische beleid erin geslaagd veel buitenlandse investeringen aan te trekken. Het land wordt momenteel gezien als een van de meest kansrijke groeimarkten in de regio. Ook op het gebied van export is het land in de laatste jaren zeer competitief geworden en daarmee aanzienlijk gegroeid.

De geschatte groei van Peru stond eerder dit jaar op 4,3%, maar is naar aanleiding van de hevige overstromingen de afgelopen tijd verlaagd naar 3,7%. Het land heeft de afgelopen maanden te maken gehad met de zwaarste overstromingen in twintig jaar tijd als gevolg van het El Niño klimaatfenomeen. Dit verschijnsel zorgt voor een opwarming van het zeewater aan de Peruaanse kust met als resultaat hevige regenval in bepaalde gebieden van het land.

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski gaf eind vorige maand aan dat de schade als gevolg van de overstromingen en modderstromen tot wel 2 of 3 miljard dollar bedraagt. Dit omvat ook de financiële middelen die ingezet zullen worden voor de wederopbouw van wegen, ziekenhuizen en scholen, maar ook van agrarische gebieden die door de regen zijn aangetast.

Ook gaf president Kuczynski aan circa 5-6 miljard te zullen besteden aan preventie door middel van het investeren in een verbeterd watermanagement en stedenbouw op landelijk niveau. Het land geeft aan zelf de financiële middelen beschikbaar te kunnen stellen voor de wederopbouw.

Verwacht wordt dat Peru vanaf deze maand economisch zal beginnen te herstellen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal het wederopbouwproces een positieve bijdrage leveren aan het ondernemingsklimaat in Peru en daarmee ook op de lange termijn internationale investeringen en een groei in BBP bevorderen.