<  NIEUWS
Ruimte en equipment tekort in containervaart
4 november 2020

Het veranderde consumentengedrag tijdens de coronacrisis leidt tot een onverwachte sterke volumestijging vanuit China. De containervaart kampt momenteel met schaarste en een enorm equipement tekort in Azië.

Als gevolg van de coronacrisis is besteding aan vakanties, uitjes, horeca en hotels geen optie meer en is er een run op consumentengoederen ontstaan. Rederijen hebben de afgelopen tijd hun volledige vloot ingezet tussen Europa en Azië en de bestaande schepen op trajecten vanuit Azië naar de Verenigde Staten vervangen door grotere schepen.

De plotselinge en grote terugkeer van de capaciteit in Azië is de belangrijkste reden voor het huidige tekort. Echter is de ruimte op de schepen op dit moment niet het enige heikel punt: er is tegelijkertijd een groot equipment tekort in Azië. Met name onder de 40hc containers, wat ook al naar de landen in Zuid-Oost Azië aan het verspreiden is en al eerder het geval was in India.

Rederijen zijn momenteel druk met het (leeg) herpositioneren van containers naar Azië en het gebruik van NOR’s (Non Operating Reefer) voor de belangrijkste reefermarkten. Sommige rederijen geven 40hc containers zelfs voorrang naar de hoofdhavens in China ten opzichte van andere continenten. Dit gebeurt zowel bij de export vanuit Europa als de Verenigde Staten wat de nodige gevolgen zal hebben op het beschikbare equipment naar andere continenten. De huidige situatie zal naar verwachting niet snel veranderen met het Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht.

Juist in deze tijden staan wij voor u klaar om creatief en flexibel mee te denken. Wij adviseren u niet alleen goed te communiceren met ons team over de opties en mogelijkheden, maar ook met uw leveranciers. Met name om opties als uitwijken naar alternatief equipment bespreekbaar te maken. Aangezien er een gebrek is aan 40hc containers, is het gebruiken van 40dv of 40NOR containers momenteel een goed alternatief nu hier (voorlopig) nog meer aanbod voor is. Een ander alternatief is de boeking opsplitsen in twee keer 20dv containers in plaats van één keer een 40hc container. Tegelijkertijd adviseren wij u zo vroeg mogelijk te boeken. Dit geeft meer flexibiliteit en opties om uw goederen snel en op tijd op de plaats van bestemming te krijgen.