<  NIEUWS
Sobere ramadan in coronatijd
11 mei 2020

Vrijdag 24 april is de ramadan gestart. Door het coronavirus ziet de heilige vastenmaand er dit jaar anders uit.

De ramadan gaat om bezinning, maar ook over verbondenheid. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er gevast. Als de zon onder is, wordt het vasten verbroken en komen familie en vrienden traditiegetrouw samen voor het avondgebed en een uitgebreide maaltijd, iftar.

Veel landen in het Midden-Oosten zitten in een lockdown. Moskeeën zijn gesloten en mensen mogen niet samenkomen voor het avondgebed, een belangrijk moment voor moslims. Via social media proberen moskeeën mensen het ramadan-gevoel mee te geven. Er worden online bijeenkomsten en livestreams georganiseerd en mensen worden opgeroepen om het avondgebed op de vele platte daken van huizen te houden.

In de regio geldt in veel landen een avondklok. Tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s morgens moet iedereen binnenblijven, maar tijdens de ramadan wordt dit iets verlengd. Mensen moeten dan om acht uur ’s avonds binnen zijn.

Tijdens de ramadan zie je veel grote, lange eettafels die door moskeeën en lokale ondernemers op straat worden gezet. Minderbedeelden kunnen hier aanschuiven voor een gratis maaltijd, want de ramadan gaat ook over liefdadigheid. De tafels zijn dit jaar verboden, waardoor de heilige maand ook voor deze mensen een stuk soberder is.

Ook het einde van de ramadan zal niet, zoals gebruikelijk, gevierd kunnen worden. Tijdens Eid al-Fitr, beter bekend als Suikerfeest, komen familie en vrienden uit alle uithoeken van het land bij elkaar. Het is een uitbundig feest dat meerdere dagen duurt. Eid al-Fitr valt dit jaar op zondag 24 mei. Van 24 tot en met 26 mei is het een nationale vakantie waarin bedrijven gesloten zijn.