<  NIEUWS
Staatsbezoek president Costa Rica
23 mei 2017

Afgelopen maand was President Luis Guillermo Solís van Costa Rica in Nederland voor een staatsbezoek. Wij hadden de eer om hem te ontmoeten tijdens een zakenlunch.

Het doel van het staatsbezoek was om de handel tussen Nederland en Costa Rica verder te bevorderen. President Solís kwam samen met vertegenwoordigers van de Costa Ricaanse privésector en bedrijven.

Onderdeel van het bezoek was een lunch waarvoor diverse Nederlandse bedrijven werden uitgenodigd om de zakelijke kansen tussen de twee landen te bespreken. Gezien onze activiteiten in Costa Rica mocht Jordex ook aanschuiven.

Nederland is de grootste exportbestemming voor Costa Ricaanse producten in Europa. Costa Rica staat bekend om de export van tropisch fruit en koffie. Dankzij diversificatie de afgelopen jaren is het land sterk geworden in de export van diverse agrarische, medische, elektronische en voedingsproducten. Ook wordt er vanuit Nederland veel naar Costa Rica geëxporteerd, zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen, ijzer, stalen buizen en banden.

De totale export van Costa Rica groeide vorig jaar met 6%. Costa Rica wordt door meerdere redenen gezien als een land met veel kansen en potentieel. Ten eerste is Costa Rica een hoger midden-inkomensland met een goed opgeleide beroepsbevolking en waarvoor investeringen door de regering worden gestimuleerd. Volgens verschillende metingen heeft Costa Rica het beste onderwijs en medische zorg van Latijns-Amerika. Ook wat betreft duurzame energie is Costa Rica wereldwijd een koploper .

Om de logistieke aspecten van handel verder te faciliteren, wordt er momenteel ook geïnvesteerd in de bouw van de Container Terminal van Moín (TCM). Voor dit project in Puerto Moin – één van de belangrijkste havens van Costa Rica – wordt samengewerkt met het Nederlandse terminalbedrijf APM Terminals.