<  NIEUWS
Veel gestelde vragen zakendoen Iran
19 juli 2016

Zakendoen in Iran mag weer, maar er zijn nog veel obstakels. Wij krijgen hier dan ook vaak vragen over. Veel gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet. We beginnen met drie algemene vragen.

1. Hoe verhoudt Iran zich ten opzichte van andere landen in het Midden-Oosten? De omvang van de economie is, op Saudi-Arabië na, de grootste in het Midden-Oosten. Iran had in 2015 een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 397 biljoen dollar.

Na Egypte heeft het land met ongeveer 80 miljoen mensen de grootste populatie. De bevolking is zeer hoog opgeleid met een geletterdheid van 95%.

Wat betreft de grote van haar natuurlijke gasreserves, is Iran het één na grootste land ter wereld. Met de bewezen ruwe oliereserves staan ze op nummer vier.

2. In welke sectoren zitten er de meeste kansen voor buitenlandse bedrijven?
Ondanks dat Iran over veel oliereserves beschikt, zal de lage olieprijs alleen maar meer lijden als Iran ook op grote schaal gaat exporteren. Omdat Iran sterk op haar olie sector leunt, zullen zij zich meer moeten richten op de diversificatie van de economie. Gezien het achterstallige onderhoud van diverse sectoren hebben deze ook een efficiëntere en nieuwere aanpak nodig.

De sectoren waar veel kansen worden verwacht zijn: de financiële sector, manufacturing, luchtvaart, toerisme, constructie, engineering en infrastructuur. Vanuit Nederland is er vooral aandacht voor de sectoren waar Nederland erg goed in is zoals kassenbouw, agro en food, infrastructuur, logistiek en watermanagement.

Door de sancties is er veel vraag naar innovatie en efficiëntere methodes. Momenteel importeert Iran het meeste voedsel voor haar grote bevolking. Het betreft voornamelijk tarwe, mais en rijst.

3. Welke producten exporteert Iran zelf het meest?
Voor Iran is vooral de export van ruwe aardolie groot. Daarnaast zijn ijzererts en diverse chemische goederen belangrijk voor de export. Toch staat Iran het meest bekend om de export van noten, gedroogde vruchten, tropische vruchten en specerijen. De top exportlanden voor Iran zijn op dit moment China, India en Japan.