<  NIEUWS
Verlichte palmbomen in Zuid-Afrika
25 november 2019

De lichtjes sieren de straten, de cadeautjes worden al online besteld en de kerstlekkernijen liggen in de schappen. De feestdagen zijn in het vooruitzicht, maar hoe vieren de Afrikanen kerst en Oud & Nieuw?

De Zuid-Afrikaanse kersttradities zijn beïnvloed door de Britten. Zo zijn er veel overeenkomsten met de Westerse cultuur, maar heeft Zuid-Afrika ook haar eigen tradities.

Hoewel u zich tijdens de kerstperiode in Zuid-Afrika in zomerse temperaturen bevindt, is het kerstgevoel er niet minder om. Veel winkelcentra zijn aangekleed in de kerstsferen met veel lichtjes, een kerstboom, arrenslee en de klassieke kerstliedjes klinken luid door de boxen. Op straat worden veel kerstmarkten georganiseerd en is iedere boom verlicht. En ja… de palmboom dus ook!

Traditiegetrouw worden er op de ochtend van Eerste Kerstdag cadeautjes aan elkaar gegeven. Pas later op de dag komen vrienden, families en soms zelfs onbekenden bijeen voor het feestmaal in een ontspannen sfeer. Volgens Zuid-Afrikanen kan de ‘braai’: eten van de barbecue, zoals dat in Zuid-Afrika wordt genoemd, niet ontbreken bij het kerstdiner. Onder het genot van een lokaal biertje of Zuid-Afrikaanse wijn wordt het vlees gebrand en met elkaar gegeten.

Tijdens Oud & Nieuw moet u echt in de grote steden zijn voor gezelligheid en feesten met live muziek en vuurwerk. Over het algemeen wordt deze feestdag iets minder uitgebreid gevierd op het platte land, maar na Oud & Nieuw zijn de feestdagen nog niet voorbij in Kaapstad!

Op 2 januari wordt Cape Minstrels Carnaval ofwel de Kaapse Klopse gevierd met kleurrijke optochten, muziek, eten, drinken en dansen. Dit is een herdenkingsdag aan de slaven die op 2 januari hun enige dag vrij hadden. Het feest is vergelijkbaar met carnaval in Rio de Janeiro.

Gelukkige Vakansiedae!