Geplaatst op:

Verstikkende sancties Iran

Met veel bombarie liet president Trump afgelopen maand opnieuw weten dat er per 5 november nieuwe sancties voor Iran van kracht zijn gegaan. Hiermee belooft Trump dat dit verstikkende gevolgen zal hebben voor de Iraanse economie.

Hij beweert zelfs dat Iran door hem is veranderd van een land dat het hele Midden-Oosten wilde veroveren, naar een land dat probeert te overleven. Volgens journalist Thomas Erdbrink zijn de sancties vanuit de Verenigde Staten goed te voelen. Prijzen van consumptiegoederen zijn in rap tempo flink gestegen. Toch lijkt Iran zijn buitenlandbeleid niet aan te passen. Zij zien hun invloed, Syrië en Irak als vitaal belang vanwege de dreigingen van de islamitische staat en andere groeperingen.

De confrontatie kan flink oplopen. Diverse landen uit de EU zijn aan het kijken naar alternatieven. Frankrijk en Duitsland zijn bezig met een alternatief betaalsysteem, Special Purpose Vehicle (SPV). Hierbij wordt het huidige financiële systeem niet gebruikt, maar gaat het buiten de VS en de dollar om. Denk aan een vorm van ruilhandel met import van bijvoorbeeld olie en export van bijvoorbeeld machines. Echter gaan deze ontwikkelingen te traag en lijkt Europa hier niet klaar voor.

Amerika heeft aangekondigd landen en bedrijven hard te straffen als zij wel doorgaan met de handel met Iran. Hiermee lijkt Amerika een heksenjacht te hebben geopend. Europa zit hierbij klem. Europese bedrijven willen handel blijven drijven met Iran en de Europese Unie wil dit stimuleren. Echter hebben de Verenigde Staten de sancties zo ingevoerd dat de sancties ook voelbaar zijn buiten de Verenigde Staten en voor "non-US persons".

De sancties waarmee de Verenigde Staten dreigen naar zowel banken als overige bedrijven, zorgen ervoor dat bedrijven moeite hebben hun handel voort te zetten. De Europese Unie zegt dat het strafbaar is de wetgeving van de Verenigde Staten boven die van de Europese Unie te stellen, maar er wordt door de Nederlandse overheid geen advies gegeven over wat te doen in deze situatie.

Laatste nieuws

dinsdag 24 juni 2025

Wat zijn demurrage en detention?

De drukte in de havens van Rotterdam en Antwerpen blijft toenemen. De wachttijden lopen op, wat voor frustraties en extra kosten, zoals demurrage en detention

dinsdag 24 juni 2025

Onrust Midden-Oosten effect op transportkosten

Na de aanval van Israël zijn niet alleen de brandstofprijzen gestegen - wat merkbaar is op het voor- en natransport - rederijen introduceren risicotoeslagen

dinsdag 24 juni 2025

Interview Wesley Lems Teqplay

"Achter elke perfecte havenaanloop schuilt een stille kracht die het verschil maakt"

vrijdag 20 juni 2025

Aanhoudende congestie haven Rotterdam

Waar congestie in de haven vroeger incidenteel was, lijkt het nu eerder regel dan de uitzondering. De oorzaken zijn divers en stapelen zich op.

vrijdag 20 juni 2025

Uitbreiding Team Jordex: Gerben, Loes, Jan en Okan

Bij Jordex maken onze medewerkers het verschil. Vorige maand is er een enthousiaste groep nieuwe collega’s bij ons gestart. Wij stellen hen graag voor.

maandag 26 mei 2025

Jordex bekroond met Integron Klantbeleving Awards 2025

Met trots kunnen wij aankondigen dat Jordex Shipping & Forwarding de Integron Klantbeleving Awards 2025 heeft gewonnen in de categorie Transport & Logistiek.

maandag 19 mei 2025

Nieuwe regels Saudi-Arabië, Pakistan en FLEGT Indonesië

Per 1 juni is het verplicht om pallets te gebruiken bij het laden van goederen naar Saudi-Arabië, 21 mei wordt er een toeslag geïntroduceerd voor Pakistan

donderdag 15 mei 2025

Wachttijden in de havens nemen steeds verder toe

Het is al enige tijd bekend dat het druk is in de havens van Rotterdam en Antwerpen. De situatie lijkt dagelijks uitdagender te worden en de zorgen nemen toe.

Wij gebruiken cookies. Learn more