<  NIEUWS
Verstikkende sancties Iran
30 november 2018

Met veel bombarie liet president Trump afgelopen maand opnieuw weten dat er per 5 november nieuwe sancties voor Iran van kracht zijn gegaan. Hiermee belooft Trump dat dit verstikkende gevolgen zal hebben voor de Iraanse economie.

Hij beweert zelfs dat Iran door hem is veranderd van een land dat het hele Midden-Oosten wilde veroveren, naar een land dat probeert te overleven. Volgens journalist Thomas Erdbrink zijn de sancties vanuit de Verenigde Staten goed te voelen. Prijzen van consumptiegoederen zijn in rap tempo flink gestegen. Toch lijkt Iran zijn buitenlandbeleid niet aan te passen. Zij zien hun invloed, Syriƫ en Irak als vitaal belang vanwege de dreigingen van de islamitische staat en andere groeperingen.

De confrontatie kan flink oplopen. Diverse landen uit de EU zijn aan het kijken naar alternatieven. Frankrijk en Duitsland zijn bezig met een alternatief betaalsysteem, Special Purpose Vehicle (SPV). Hierbij wordt het huidige financiƫle systeem niet gebruikt, maar gaat het buiten de VS en de dollar om. Denk aan een vorm van ruilhandel met import van bijvoorbeeld olie en export van bijvoorbeeld machines. Echter gaan deze ontwikkelingen te traag en lijkt Europa hier niet klaar voor.

Amerika heeft aangekondigd landen en bedrijven hard te straffen als zij wel doorgaan met de handel met Iran. Hiermee lijkt Amerika een heksenjacht te hebben geopend. Europa zit hierbij klem. Europese bedrijven willen handel blijven drijven met Iran en de Europese Unie wil dit stimuleren. Echter hebben de Verenigde Staten de sancties zo ingevoerd dat de sancties ook voelbaar zijn buiten de Verenigde Staten en voor “non-US persons”.

De sancties waarmee de Verenigde Staten dreigen naar zowel banken als overige bedrijven, zorgen ervoor dat bedrijven moeite hebben hun handel voort te zetten. De Europese Unie zegt dat het strafbaar is de wetgeving van de Verenigde Staten boven die van de Europese Unie te stellen, maar er wordt door de Nederlandse overheid geen advies gegeven over wat te doen in deze situatie.