<  NIEUWS
Vervoer per spoor; goed alternatief tijdens coronacrisis
7 april 2020

Zeevracht vanuit of naar China of wegtransport binnen Europa? Bedrijven verschuiven hun transport steeds vaker naar het spoor tijdens de coronacrisis.

De grenzen voor goederenvervoer per spoor blijven open, ook in landen als Italië en Spanje. Treintransport maakt het mogelijk om met relatief weinig mankracht grote hoeveelheden goederen te verplaatsen, wat het risico op verspreiding van het coronavirus vermindert.

Nu mensen massaal zijn opgeroepen om vanuit huis te werken, rijden passagierstreinen aanzienlijk minder. Er is meer ruimte vrij op drukke trajecten en er zijn meer locomotieven beschikbaar. Dit biedt extra capaciteit voor goederenvervoer per trein.

Bedrijven kiezen vaak voor wegvervoer wanneer er van deur tot deur geleverd moet worden. Met de ellenlange wachtrijen bij de grenscontroles en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs duurt transport per trein nu zeker niet heel veel langer dan per truck.

Transport per spoor is ook voor goederenvervoer vanuit of naar China een goede keus. Vooral nu er flink wat afvaarten zijn geannuleerd.

De trein tussen de beruchte provincie Hubei en Europa rijdt weer. Vorige week is de eerste trein na de uitbraak van het coronavirus vanuit Wuhan vertrokken. Naar verwachting komt deze dit weekend aan op de eindbestemming Duisburg.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het spoor? Neem dan contact met Julienne Alkema.