<  NIEUWS
VS introduceert walvis-alarm
8 oktober 2020

De toegangsroute voor de Californische kust naar de havens Long Beach en Los Angeles is door wetenschappers verrijkt met de eerste Whale Safe. Dé oplossing om aanvaringen tussen schepen en walvissen te verminderen.

Nadat in 2018 en 2019 onder de bedreigde diersoort voor de Amerikaanse westkust een recordaantal sterfgevallen telde, wisten de wetenschappers dat hun inzet voor de ontwikkeling van Whale Safe de moeite waard zou zijn. Jaarlijks sterven er voor de Californische kust zo’n tachtig walvissen door een ongeval met schepen.

Het Whale Safe systeem detecteert niet alleen walvissen, maar voorspelt op basis van de actuele temperatuur en golfstromen ook waar het meeste voedsel te vinden is. In de app kunnen wetenschappers een melding doen zodra zij een walvis spotten.

Op een schaal van ‘low’ tot ‘very high’ worden schepen geattendeerd op de walvisdrukte voor de Californische kust. De bemanning van het schip moet vaart verminderen tot 10 knopen bij een ‘very high’ alarm.

De betrokken wetenschappers van zeven instituten, waaronder de Santa Barbara Campus van de Universiteit van Californië, pakken met dit project een klimaatprobleem in de scheepvaart aan. “Walvissen zijn enorme, levende opslagplaatsen van CO2. Elke walvis die we kunnen redden, is wat dat betreft duizenden bomen waard”, aldus de Santa Barbara Campus.