<  NIEUWS
Wanneer is treintransport aantrekkelijk?
25 maart 2019

Het volwassen worden van de Nieuwe Zijderoute opent steeds meer mogelijkheden. Voorheen was de keuze vrijwel automatisch tussen lucht- of zeevracht, maar steeds meer bedrijven onderzoeken opnieuw de verschillende modaliteiten en vervoerscombinaties.

Met het spoor erbij hebben logistiek managers dus meer te kiezen, maar waar moet u hierbij op letten?

  • Kijk bij vergelijking van de modaliteiten niet alleen naar transportkosten van haven naar haven, maar van deur tot deur. Transport per trein is aantrekkelijk als het laad- of afleveradres (ver) in het binnenland van China ligt. Voor- en natransport vanaf en naar de haven kost tijd en geld. Vooral in China maakt dit verschil. Hier gaat het niet om een paar honderd kilometer, maar al gauw over 1.000 of 2.000 kilometer. Bijvoorbeeld van de zeehaven Shanghai naar de stad Chengdu.
  • Reken bij het afwegen van de kosten naast transportkosten, ook de kapitaalkosten mee. De tijd dat goederen onderweg zijn, heeft ook een prijs. Bij duurdere producten kan dit behoorlijk aantikken. Wanneer producten een lagere waarde dan 1 à 2 euro per kg hebben, is zeevracht vaak de aantrekkelijkste optie. Kostbare producten van honderden euro’s per kg worden vanwege de snelheid vaak via de lucht vervoerd. Voor het middensegment ligt dit nog open. Hiervoor kan treintransport een aantrekkelijk alternatief zijn. Dit is sneller dan zeevracht en goedkoper dan luchtvracht.
  • Prijs en snelheid spelen de belangrijkste rol bij het kiezen van een modaliteit. Toch gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen een grotere rol spelen. Bij transport wordt er steeds vaker gekeken naar de CO2 voetdruk. Bedrijven publiceren hun uitstoot. Treintransport via de Nieuwe Zijderoute neemt van alle modaliteiten de minste CO2 uitstoot met zich mee. Dit kan zelfs twintig keer lager zijn dan bij luchtvracht.