<  NIEUWS
Wereldwijde congestie veroorzaakt mogelijke vertragingen
19 februari 2021

De markt van de containervaart is op een punt gekomen waar de ene verkeersopstopping de andere opvolgt. Hierdoor stapelt de congestie wereldwijd op.

De nijpende situatie zorgt zowel op zee als aan de landzijde voor opstoppingen door de extreem hoge volumes in combinatie met logistieke complicaties in en buiten de havens. Als voorbeeld nemen we het enorme aantal van 32 containerschepen dat afgelopen week voor anker lag voor de kust van Californië. Dat is vergelijkbaar met het aantal dat sinds het begin van dit jaar in totaliteit voor anker heeft gelegen.

De logistieke industrie loopt vaker tegen congestie aan, maar de huidige situatie is uitzonderlijk. Vertragingen kunnen oplopen tot dagen of zelfs weken. Schepen missen hun tijdvensters in de laadhaven, raken vervolgens achterop schema en missen daardoor ook hun tijdslot om te lossen in de volgende haven.

Rederijen zijn zelfs genoodzaakt afvaarten uit de vaart te halen, ook wel blank sailings genoemd, vanwege de vertragingen. Ook de terminals in onder andere Rotterdam trekken momenteel een eigen beleid door tijdvensters te verschuiven, waardoor ook wij mogelijk genoodzaakt zijn uw lading te verschuiven naar een ander tijdslot.

Als expediteur monitoren wij voortdurend de situatie en zijn wij altijd op zoek naar de beste alternatieven voor u. Wij vragen u rekening te houden met de huidige situatie en mogelijke vertragingen. Neem voor vragen of meer informatie contact op met uw Jordex contactpersoon.