<  NIEUWS
Wordt zakendoen met Turkije nu lastiger?
24 augustus 2018

Het gaat hard tegen hard tussen Trump en Erdogan. De Turkse politiek en economie beleven een roerige periode. De relaties met de Verenigde Staten, maar ook met diverse Europese landen staat onder druk.

Door het verhogen van het importtarief naar de VS en de vrije val van de lira wordt Turkije in de armen van andere landen gedreven zoals Iran en Qatar. Zeker nadat Qatar toegezegd heeft een grote investering in Turkije te doen.

Juist nu is het extra belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn over de betalingstermijn en valuta. Dit om grote koerswisselingen achteraf te voorkomen op het moment van de daadwerkelijke betaling en verscheping.

De vete tussen Amerika en Turkije heeft nu geen gevolgen voor Europese en Turkse invoerrechten. Voor Europese landen zijn de meeste producten voor zowel import als export vrij van invoerrechten, mits men over de juiste documenten beschikt.

Toch is de onstabiliteit van de economie een reden tot zorgen en lijdt de bevolking onder de snel stijgende prijzen van producten door inflatie. Hoe Turkije hier mee omgaat is van groot belang voor de rest van het Midden-Oosten. Niet alleen is het een belangrijk doorvoerland, ook de ligging en macht is het een belangrijke geopolitieke factor in de regio. Turkije mengt zich steeds vaker in conflicten zoals met Qatar en Iran.

Vanuit Jordex werken we al jaren met onze partner in Turkije samen. Dit najaar zal de EAA meeting met onze Europese en Arabische agenten in Istanboel plaatsvinden. Heeft u vragen over uw logistiek van en naar Turkije, aarzel dan niet om deze aan uw Jordex contactpersoon te stellen.