<  NIEUWS
Zakendoen met VS in coronatijd
20 april 2020

Het coronavirus en zakendoen met de Verenigde Staten roept veel vragen op. Wij hebben drie belangrijke vragen met antwoorden verzameld.

Welke maatregelen heeft de VS getroffen?
Om verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de VS een noodtoestand uitgeroepen. De maatregelen verschillen per staat. Op de website van American Enterprise Institute (AEI) staan de maatregelen van de verschillende staten. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Controleer daarom altijd de actuele status.

Eén van de maatregelen is dat sinds 12 maart, personen die in de 14 dagen ervoor in de Schengenzone zijn geweest, de VS niet mogen inreizen. Nederland en veel andere Europese landen vallen onder de Schengenzone. Zakelijke bezoeken, handelsmissies en reizen kunnen daarom in de meeste gevallen niet doorgaan. Sinds 19 maart worden ook geen reizigers van buiten Europa meer toegestaan.

Kunnen er nog goederen vervoerd worden tussen Nederland en de Verenigde Staten?
Vervoer van goederen gaat vooralsnog gewoon door. Wel moet er rekening gehouden worden met capaciteitsproblemen die langere transporttijden en hogere kosten met zich meebrengen. Er zijn momenteel een hoop blank sailings en veel luchtvracht wordt in passagiersvliegtuigen vervoerd, die nu nauwelijks vliegen.

Toch is luchtvracht juist nu een goede optie. Airlines krijgen extra slots voor vrachtvluchten en passagiersvliegtuigen worden ingezet om aan de vraag naar extra capaciteit te kunnen voldoen. Niet alleen de belly wordt gevuld met vracht, maar ook het passagiersgedeelte wordt ingezet. Pakketten worden op de passagiersstoelen geplaatst, vastgesjord en voorzien van veiligheidsnetten. We adviseren hier graag over vanuit ons luchtvrachtkantoor op Schiphol; Jordex Air Cargo.

Gaat de bevoorrading vanuit de Verenigde Staten door of zijn fabrieken gesloten?
Wereldwijd is het productieproces verstoord. Sommige fabrieken worden (tijdelijk) stilgelegd, waardoor (toe)leveranciers bepaalde producten of onderdelen voor producten niet kunnen leveren en de productie niet door kan gaan. Zo ook in de VS.

De Amerikaanse regering zorgt voor een donkere wolk boven de export vanuit het land. Wetgeving verbiedt het om bepaalde (medische) producten uit te voeren, zodat het in eigen land gebruikt kan worden. Raadpleeg de leverancier voor de huidige stand van zaken.

Contact onze Noord-Amerika specialist Roderik van Rosse voor meer informatie of vragen.