<  NIEUWS
Zo vieren Amerikanen Thanksgiving
23 november 2020

Niet alleen wij gaan een feestmaand vol tradities tegemoet. Donderdag vieren de Amerikanen waarschijnlijk de belangrijkste feestdag van het jaar; Thanksgiving Day.

In Amerika wordt Thanksgiving op de vierde donderdag van november gevierd, dit jaar is dat donderdag 26 november. Het is een nationale feestdag die groots gevierd wordt met de hele familie. Omdat het op een donderdag valt en families vaak ver moeten reizen om bij elkaar te komen, krijgen werknemers vaak ook vrijdag vrij.

Een dagto give thanks’
Tijdens Thanksgiving wordt er van oorsprong (1961) dank uitgesproken voor de najaarsoogst van dat jaar. Mensen zijn op deze dag ook dankbaar voor de aanwezigheid van hun familie en vrienden.

Macy’s Thanksgiving Parade
Gigantische ballonnen, praalwagens, cheerleaders, artiesten en fanfares zijn tijdens een optocht in de straten van New York te zien. Amerikanen zoeken massaal een plekje langs de route of volgen vanuit huis de live stream. Dit event trekt miljoenen bezoekers. De Macy’s Thanksgiving Parade begint om 9 uur ’s morgens en duurt drie uur.

Feestmaal
Thanksgiving staat in het teken van familie en eten, heel veel en heel uitgebreid eten. Traditioneel wordt er kalkoen gegeten. Deze wordt gevuld en urenlang gebraden in de oven. Daarbij worden aardappelpuree, sperziebonen, jus en cranberrysaus geserveerd. Een zoete pompoentaart of pecannotentaart mag ook niet ontbreken tijdens het feestmaal.

Black Friday
De vrije vrijdag na Thanksgiving wordt gebruikt om te beginnen met kerstshoppen; Black Friday. Een trend die ook steeds meer in Nederland te zien is. Winkeliers stunten met aanbiedingen en sommige winkels gaan al om drie uur ’s nachts open voor de echte koopjesjagers. Het is dan ook de drukste winkeldag van het jaar.

De naam Black Friday komt oorspronkelijk uit de stad Philadelphia. In 1965 werd die term gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

In Canada eindigt de oogst eerder en is het op de tweede maandag van oktober Thanksgiving.