<  NIEUWS
Zuid-Afrika, belangrijkste handelspartner EU
17 mei 2018

Wist u dat wijn het belangrijkste exportproduct is van de Westkaap naar de EU? Het EPA Akkoord (Economic Partnership Agreement) tussen de EU en zes landen in het zuiden van Afrika, heeft de export vanuit de Westkaap bevorderd.

Het handelsakkoord tussen de EU en landen van de Southern African Customs Union (SACA), Zuid-Afrika, Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland en Mozambique, vergroot de markttoegang voor de exportsector. Sinds oktober 2016 is het akkoord van kracht. Naast wijn zijn druiven, citrus, appels, peren en visserijproducten de belangrijkste exportproducten. Daarnaast vullen abrikozen, kersen, diamanten, motoronderdelen, fruit, noten en weekdieren de lijst van exportproducten aan.

Het SADC-EU handelsakkoord zal het Trade Development and Cooperation Agreement vervangen. Volgens dit nieuwe akkoord mag bijna 99% van de Zuid-Afrikaanse export zonder heffingen naar de EU geëxporteerd worden.

Ongeveer 30% van de totale export van de Westkaap is bestemd voor Europa, 17% voor Azië, 10% voor Noord- en Zuid-Amerika en 40% voor het Afrikaanse continent. Volgens handelsdeskundigen is ruim 10% van de totale werkgelegenheid rechtstreeks afhankelijk van de export.